Νέα | Κτηματολόγιο

Κτηματολόγιο: Δηλώσεις μέχρι το τέλος του έτους χωρίς πρόστιμο

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Έτος – σταθμός θεωρείται από πολλούς το 2022 για το Ελληνικό Κτηματολόγιο, αφού πρόκειται να ολοκληρωθεί η συλλογή δηλώσεων σε όλες τις περιοχές της Επικράτειας, πέραν της Κέρκυρας και της Θεσπρωτίας, ενώ όπου δε λειτουργεί κτηματολογικό γραφείο, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 χωρίς να καταβάλουν κάποιο πρόστιμο.

Παράλληλα, παύει η λειτουργία των υποθηκοφυλακείων και ξεκινά η ψηφιοποίησή τους. «Τρέχουν» ψηφιακά οι υπηρεσίες για πολίτες και επαγγελματίες. Ενώ από 1/1/2023 πρόκειται να εφαρμοστούν τα κλιμακωτά πρόστιμα και τα Αγνώστου Ιδιοκτήτη Ακίνητα που θα παραμείνουν «ορφανά», θα περάσουν στην κυριότητα του Δημοσίου.

Δηλώσεις στο Κτηματολόγιο χωρίς πρόστιμο μέχρι το τέλος του έτους

Οι ιδιοκτήτες είναι σημαντικό να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Έτσι, θα διασφαλίσουν την περιουσία τους. Θα μπορέσουν, παράλληλα, να την αξιοποιήσουν. Ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό, όμως, είναι να δηλωθεί το ακίνητο.

Σε όλη τη χώρα (με εξαίρεση την Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία), όπου δεν λειτουργεί ήδη κτηματολογικό γραφείο, οι ιδιοκτήτες μπορούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2022 να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο χωρίς να καταβάλουν κάποιο πρόστιμο. Ωστόσο, μέχρι τότε δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν καμία συναλλαγή με το ακίνητό τους (αγοροπωλησία, μεταβίβαση, γονική παροχή). Ούτε και να εκδώσουν οικοδομική άδεια, καθώς τόσο σε κάθε συμβόλαιο όσο και στην άδεια οικοδομής θα πρέπει να μνημονεύεται και να επισυνάπτεται στο συμβόλαιο το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο.  

Πότε λήγουν οι προθεσμίες

Σε αυτήν τη φάση, στο Ηράκλειο (Δήμοι Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου) η συλλογή λήγει στις 22 Φεβρουαρίου.

Στις Κυκλάδες και το Ρέθυμνο δόθηκε παράταση μέχρι 15 Μαρτίου.

Στα Χανιά (Δήμοι Χανίων, Αποκορώνου, Σφακίων, Καντάνου – Σελίνου, Πλατανιά και Κισσάμου) η συλλογή παρατάθηκε μέχρι τις 7 Μαρτίου. Αναμένεται να παραταθεί μέχρι τις 18 Απριλίου, ημερομηνία που λήγει και η προθεσμία για τους κατοίκους εξωτερικού.

Να σημειωθεί ότι στα τέλη του προηγούμενου έτους υπογράφηκε και η μοναδική σύμβαση που εκκρεμούσε σε όλη την επικράτεια, για την Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία. Η συλλογή δηλώσεων αναμένεται στις αρχές του 2023.

Χαμηλή προσέλευση

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποφάσισε να εφαρμόσει έναν διαφορετικό μοχλό πίεσης για όσους ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο. Έβγαλε από το κάδρο τις αγοραπωλησίες και τις μεταβιβάσεις των εν λόγω ακινήτων. Αν και ο φορέας σχεδίαζε να ενεργοποιήσει τα κλιμακωτά πρόστιμα για τους ασυνεπείς πολίτες, τα στοιχεία έδειχναν χαμηλή προσέλευση.

Αποτέλεσμα αυτού, το υπουργείο να φέρει ρύθμιση, μέσω της οποίας μπαίνουν στον «πάγο» τα κλιμακωτά πρόστιμα μέχρι τις 31/12/2022. Πρόκειται για μια προσπάθεια να δηλωθούν ολοένα και περισσότερα ακίνητα. Για να είναι εφικτό αυτό, όσοι συνεχίσουν να μην τα δηλώνουν, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν. Ούτε όμως και να πουλήσουν την περιουσία τους, αν πρώτα δεν έχει καταχωριστεί στο Κτηματολόγιο.

Μέχρι πρόσφατα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων γνώριζαν πως θα ενεργοποιούνταν τα κλιμακωτά πρόστιμα. Ενώ ο… πέλεκυς θα ξεκινούσε από τα 300 ευρώ και θα έφτανε έως και τις 2.000 ευρώ. Το ποσό που θα είχε καταβάλει ο κάθε ιδιοκτήτης θα αυξανόταν ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου, αλλά και τον χρόνο καθυστέρησης. Ταυτόχρονα, είχε γίνει γνωστό πως όσοι δεν πλήρωναν στις σχετικές προθεσμίες, το οφειλόμενο ποσό θα περνούσε στην εφορία.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.