Νέα | Κτηματολόγιο

Κτηματολόγιο: Περιθώριο ενός χρόνου για τις δηλώσεις

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Ένα χρόνο περιθώριο έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο, διαφορετικά θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμο.

Αυτό που αναφέρουν εν τω μεταξύ άνθρωποι από το Κτηματολόγιο είναι ότι όσοι δεν έχουν δηλώσει την περιουσία τους, δεν μπορούν να προβούν σε αγοραπωλησία, μεταβίβαση, γονική παροχή και έκδοση οικοδομικής άδειας. Διότι με το νέο καθεστώς που έχει διαμορφωθεί, τόσο σε κάθε συμβόλαιο όσο και στην άδεια οικοδομής, θα πρέπει να μνημονεύεται και να επισυνάπτεται στο συμβόλαιο το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο.

Σημειώνεται ότι τα πρόστιμα θα παραμείνουν παγωμένα έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2022. Με τα έως τώρα δεδομένα, μετά τη λήξη του παγώματος θα πρέπει να καταβληθούν πρόστιμα.

Η εφημερίδα «Τα Νέα» παρουσιάζει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι πρέπει να ξέρουν τι συμβαίνει στο Κτηματολόγιο. Ενώ πρέπει να έχουν εικόνα και για τα προβλήματα στη λειτουργία του. Επίσης, καλό είναι να γνωρίζουν τι αναμένεται να γίνει, ώστε να κινηθούν με ασφάλεια στο νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στο Κτηματολόγιο μετά την ψήφιση του τελευταίου νόμου.

Η συλλογή ειδήσεων

Σε ό,τι αφορά τη συλλογή δηλώσεων, την ερχόμενη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου ξεκινάει η εξάμηνη συλλογή δηλώσεων και στις τελευταίες περιοχές της Κρήτης που δεν έχουν κτηματογραφηθεί και ανήκουν στους Δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου ξεκίνησε η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στους Δήμους Χανίων, Αποκορώνου, Σφακίων, Καντάνου – Σελίνου, Πλατανιά και Κισσάμου (της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων), η οποία λήγει στις 18 Ιανουαρίου 2022 για τους μόνιμους κατοίκους και στις 18 Απριλίου 2022 για όσους κατοικούν στο εξωτερικό.

Ωστόσο, ο κύκλος της κτηματογράφησης δεν έχει κλείσει ακόμη. Κέρκυρα και Θεσπρωτία έχουν μείνει πίσω εξαιτίας δικαστικών προσφυγών. Εδώ, η συλλογή δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2022.

Η χαμηλή συμμετοχή

Σε Ρέθυμνο και Κυκλάδες η συλλογή δηλώσεων είναι ιδιαίτερα χαμηλή – λιγότερο από 5% (!). Αυτός είναι και ο λόγος που δόθηκε παράταση στη συλλογή δηλώσεων στο Ρέθυμνο έως τις 30 Δεκεμβρίου 2021. Όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, αναμένεται αντίστοιχη παράταση και για τις Κυκλάδες. Χαμηλή συμμετοχή στη συλλογή δηλώσεων παρατηρείται επίσης σε Αργολίδα, Κορινθία, Αχαΐα, Τροιζηνία, Μάνδρα και Βίλια (Ειδυλλία). Επίσης, πολύ χαμηλά ποσοστά στη συλλογή δηλώσεων έχουν 12 νησιά: Χίος, Σάμος, Λήμνος, Λέσβος, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Κύθηρα, Αγκίστρι, Πόρος, Σπέτσες και Υδρα.

Οι αναρτήσεις

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η ανάρτηση και σε άλλες περιοχές. Σε Αλεξανδρούπολη, Σουφλί, Σαμοθράκη, ενώ μέσα στο επόμενο δίμηνο σε Μέγαρα – Οινόη (Δυτική Αττική) και σε Αχαΐα, Λάρισα, Θεσπρωτία και Καρδίτσα.

Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό από το Κτηματολόγιο -που δίνει και το περιθώριο ενός χρόνου- μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να ξεκινήσει η προανάρτηση σε περιοχές των Ροδόπης, Καβάλας (Θάσος), Χαλκιδικής, Βοιωτίας, Φωκίδας και Εύβοιας.

Σημειώνεται πως στις 21 Οκτώβριου ξεκίνησε η ανάρτηση σε περιοχές των Δήμων Διδυμότειχου και Ορεστιάδας. Στις 8 Νοεμβρίου αναρτήθηκαν τα κτηματολογικά στοιχεία σε περιοχές του Δήμου Αιγιαλείας στην Αχαΐα. Υπενθυμίζεται πως η ανάρτηση έχει διάρκεια δύο μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και τεσσάρων μηνών για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων μένουν στο εξωτερικό.

Τα προβλήματα

Δεν λείπουν ωστόσο και τα προβλήματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει αναστολή της προανάρτησης στον Δήμο Τριφυλίας στη Μεσσηνία. Ο λόγος είναι ότι παρατηρήθηκαν λάθη στην καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων.

Προβλήματα ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, υπάρχει και στη λειτουργία του Κτηματολογίου. Η υποστελέχωση αναδεικνύεται σε νούμερο 1 πρόβλημα. Κατά τις ίδιες πηγές, ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης. Αυτό λειτουργεί – μεταβατικά – εδώ και οκτώ μήνες. Δεν μπορεί να παρέχει ψηφιακές υπηρεσίες στους ιδιοκτήτες εάν πρώτα δεν εκκαθαριστούν σχεδόν 10.000 πράξεις που εκκρεμούν για νομικό έλεγχο.

Ψηφιακή επίθεση

Για τη χαμηλή συμμετοχή αλλά και την ενημέρωση όλων των ιδιοκτητών για τις δράσεις του Κτηματολογίου ξεκινάει μέσα στις επόμενες ημέρες ψηφιακή επικοινωνιακή «επίθεση». Στα… όπλα του Κτηματολογίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

  • η νέα ιστοσελίδα,
  • η προβολή διαφημιστικών banners,
  • η παρουσία του Κτηματολογίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Θα τροφοδοτούνται με με ειδήσεις, πληροφορίες και χρηστικά βίντεο για τη διαδικασία της κτηματογράφησης.

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.