Νέα | αυθαίρετα

Αντίστροφη μέτρηση για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου – Προβληματισμός για τα μεγάλα αυθαίρετα

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Υποχρεωτική καθίσταται από την 1η Ιανουαρίου η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, ενώ προβληματισμός επικρατεί για τα μεγάλα αυθαίρετα.

Στελέχη του ΥΠΕΝ τονίζουν ότι η παράταση που δόθηκε στην ημερομηνία για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου στις αρχές φθινοπώρου ήταν η πρώτη και τελευταία. Αυτό είχε δηλώσει και ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα χωροταξίας, Νίκος Ταγαράς, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τότε, ο λόγος της παράτασης, σύμφωνα με τους αρμόδιους, οφειλόταν στην αύξηση των μεταβιβάσεων, εξαιτίας κυβερνητικών εξαγγελιών για αύξηση του αφορολόγητου στις γονικές παροχές και έναρξη ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών από την 1η Ιανουαρίου 2022.

«Δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες, πρέπει να ξεκινήσει η λειτουργία της Ταυτότητας Κτιρίου», σημειώνει η ίδια πηγή.

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου: Τι θα περιλαμβάνει

Εκτός απροόπτου, λοιπόν, από την αρχή της νέας χρονιάς θα αρχίσει να τηρείται ηλεκτρονικός φάκελος υποχρεωτικά για όλα τα κτίρια. Θα περιλαμβάνει στοιχεία, όπως η οικοδομική άδεια, τα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, το πιστοποιητικίο ενεργειακής απόδοσης και το έντυπο ελέγχου για τη στατική μελέτη. Επίσης θα περιλαμβάνει τα σχέδια κατόψεων, τα οποία θα αποτυπώνουν το κτίριο στη σημαερινή του μορφή και την τυχόν ενημέρωση ή αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας.

Αναφορικά με το πιστοποιητικό πληρότητας για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, αυτό θα εκδίδεται από τους αρμόσιους μηχανικούς κια θα φέρει μοναδικό αριθμό.

Το κόστος της έκδοσής της, για ένα κτίριο χωρίς πολεοδομικές παραβάσεις, ξεκινά από τα 250 ευρώ. Μάλιστα, για όσα νοικοκυριά υπαχθούν στο νέο «Εξοικονομώ 2021», του οποίου ο Οδηγός δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη, στις επιλέξιμες δαπάνες, προβλέπονται για την έκδοση Ταυτότητας Κτιρίου έως 550 ευρώ για μονοκατοικία και έως 1.400 για πολυκατοικία.

Παράλληλα με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, στο τραπέζι «πέφτουν» και τα μεγάλα αυθαίρετα.

Προβληματισμός για τα μεγάλα αυθαίρετα

Ζητούμενο παραμένει ακόμη εάν θα δοθεί η δυνατότητα, μέσω της Ταυτότητας Κτιρίου, νομιμοποίησης ορισμένων αυθαιρέτων (ή όλων) της Κατηγορίας 5. Δηλαδή των κτιρίων τα οποία στερούνται κάθε νομιμότητας καθώς έχουν χτιστεί δίχως οικοδομική άδεια. Ή έχουν υπερβάσεις άνω του 40% των πολεοδομικών μεγεθών κάλυψης και δόμησης και άνω του 20% του επιτρεπόμενου ύψους.

Οι πιέσεις από παράγοντες της αγοράς ακινήτων, αλλά και των μηχανικών, είναι τεράστιες.

Όπως τονίζει στέλεχος του ΥΠΕΝ, στο τραπέζι έχουν πέσει πολλές προτάσεις: «Από το να δοθεί η δυνατότητα τακτοποίησης όλων των ακινήτων της Κατηγορίας 5, επιβάλλοντας παράλληλα έλεγχο σε κάθε φάκελο και όχι δειγματοληπτικά όπως ισχύει έως σήμερα στις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων (σ.σ. ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να ελέγχεται μόνο το 5% των δηλώσεων, αν και οι διαδικασίες δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί). Ή να επιτραπεί για συγκεκριμένες πολεοδομικές παραβάσεις».

Σε κάθε περίπτωση, εάν τελικά επιτραπεί η καταγραφή μεγάλων αυθαιρέτων (όλων ή ορισμένων) στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, αυτά θα εξαιρούνται από την κατεδάφιση. Όμως, για την οριστική τους νομιμοποίηση θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η  Τράπεζας Γης. Έτσι, θα μπορούν οι ιδιοκτήτες τους να εξαγοράζουν τίτλους Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης (ΜΣΔ). Θα έχει προηγηθεί η χωροθέτηση Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή (ΖΥΣ) δόμησης, για τις οποίες ακόμη δεν έχουν προκηρυχθεί ούτε οι μελέτες.

Πότε ξεκίνησαν τα προβλήματα με τα αυθαίρετα

Για την ιστορία, τα προβλήματα με τα αυθαίρετα της Κατηγορίας 5 ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2020. Τότε, οι διαδικασίες νομιμοποίησής τους σταμάτησαν.

Ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης έδωσε παράταση τακτοποίησης, μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, για τις υπόλοιπες κατηγορίες αυθαιρέτων (1 έως 4). Όχι, όμως, για τις μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις. Λόγω των έντονων αντιδράσεων, επανήλθε δύο μήνες αργότερα, με νέες ρυθμίσεις. Κτίρια της «Κατηγορίας 5» μετακινήθηκαν στην «Κατηγορία 4» προκειμένου να μπορούν να δηλωθούν, να μεταβιβαστούν, να αξιοποιηθούν και, κυρίως, να μην κατεδαφιστούν. Παράλληλα, προωθήθηκαν και ρυθμίσεις για την τακτοποίηση μεγάλων αυθαιρέτων που διαχειρίζονται οι τράπεζες, εκμισθώνονται με σύμβαση leasing, μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ κλπ.

Μία εβδομάδα ακόμη για τα μεγάλα αυθαίρετα σε 71 περιοχές

Επίσης, τότε δόθηκε με ειδική ρύθμιση και η δυνατότητα τακτοποίησης όλων των μεγάλων αυθαιρέτων που βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές. Σε αυτές, δηλαδή, που κηρύχθηκαν το 2020 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εφόσον η αίτηση υπαγωγής υποβαλλόταν εντός ενός έτους από την έναρξη ισχύος της, δηλαδή έως τις 9 Δεκεμβρίου 2021. 

Για όσους προλάβουν, τα πρόστιμα δεν λαμβάνουν τις προσαυξήσεις λόγω χρόνου υπαγωγής, εφόσον το παράβολο καταβληθεί έως την ερχόμενη Πέμπτη. Υπολογίζονται βάσει του μεγέθους, της τιμής ζώνης της περιοχής όπου βρίσκονται, την παλαιότητα κλπ. Μπορεί να εξοφληθούν σε έως και 100 μηνιαίες δόσεις. Έκπτωση 20% στην εφάπαξ καταβολή ή 10% στην καταβολή του 30% του προστίμου. Αφορά 70 περιοχές σε 26 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Πηγή: ot.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.