Νέα | Εξοικονόμηση Ενέργειας

Επιδοτήσεις για ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές – Νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Έρχονται οι πρώτες επιδοτήσεις για ηλεκτρικές συσκευές που αφορούν σε πρώτη φάση ενεργοβόρα κλιματιστικά και ψυγεία, μέσα από ένα πρόγραμμα αντικατάστασης αυτών των συσκευών που έχει στα σκαριά του το ΥΠΕΝ.  

Το υπουργείο προχωρά σ’ αυτή την κίνηση, καθώς οι συγκεκριμένες συσκευές έχουν το μεγαλύτερο «αποτύπωμα» στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών. Ως εκ τούτου, θα υπάρξει μεγάλο όφελος από την αντικατάστασή τους με νέα και πιο αποδοτικά μοντέλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, τα πλυντήρθια έχουν λιγότερες πιθανότητες να ενταχθούν στο πρώτο «κύμα» με τις επιδοτήσεις για τις ηλεκτρικές συσκευές. Εν πάσει περιπτώσει, στόχος του υπουργείου είναι σε δεύτερη φάση να διευρυνθούν τα είδη του οικιακού ηλεκτρικού εξοπλισμού που θα είναι επιλέξιμα προς επιδότηση, ώστε να χρηματοδοτηθεί η αντικατάστασή τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πρόγραμμα θα «τρέξει» με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ). Ωστόσο, αναζητούνται πρόσθετα κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Στόχος είναι να ενισχυθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Μάλιστα, δεν αποκλείεται προς αυτό τον σκοπό να αξιοποιηθεί μέρος από τα 277,8 εκατ. ευρώ του μεριδίου της Ελλάδας στα κονδύλια του React-EU που θα διατεθούν το 2022. Αυτό το μερίδιο προορίζεται για ενεργειακές παρεμβάσεις.

Οι πιο ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές και οι επιδοτήσεις

Το προβάδισμα των δύο παραπάνω κατηγοριών ηλεκτρικών συσκευών οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελεί από τα πιο ενεργοβόρα είδη ενός νοικοκυριού. Μάλιστα, στην περίπτωση των κλιματιστικών, και με δεδομένο πως πολλά νοικοκυριά χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια τον κλιματισμό και για θέρμανση (επειδή για παράδειγμα δεν λειτουργεί η κεντρική θέρμανση), η χρήση ενός σύγχρονου air-condition υψηλής επίδοσης μπορεί να επιφέρει σημαντική μείωση στους λογαριασμούς.

Από την άλλη πλευρά, τα ψυγεία βρίσκονται συνεχώς στην πρίζα. Καταναλώνουν ρεύμα σε μεγάλα χρονικά διαστήματα μέσα στο 24ωρο, για να διατηρήσουν την επιθυμητή θερμοκρασία. Επομένως, τα νέα μοντέλα υψηλής ενεργειακής κλάσης μπορούν να περιορίσουν αισθητά τα μηνιαία έξοδα ενός νοικοκυριού για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Υποχρεωτική η απόσυρση της παλιότερης συσκευής

Δυνατότητα υπαγωγής στο πρόγραμμα θα έχουν όσοι διαθέτουν μια παλαιά και ενεργοβόρα ηλεκτρική συσκευή από τις επιλέξιμες κατηγορίες. Θα την αποσύρουν προς ανακύκλωση με την αγορά του νέου μοντέλου.

Μάλιστα, στον Οδηγό του Προγράμματος, τον οποίο καταρτίζει το ΥΠΕΝ, θα προσδιορίζονται τα χαρακτηριστικά των συσκευών που μπορούν να αποσυρθούν. Και, κατά συνέπεια, να αντικατασταθούν από νέες, η αγορά των οποίων θα επιδοτηθεί. Κι αυτό ώστε να διασφαλισθεί πως ο εξοπλισμός που θα «οδεύσει» προς ανακύκλωση είναι όντως αισθητά λιγότερο αποδοτικός, από αυτόν που θα τον αντικαταστήσει μέσω του προγράμματος.

Επίσης, στο πρόγραμμα θα μπορούν να συμμετάσχουν όλα τα νοικοκυριά. Ωστόσο, θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια (όπως το εισόδημα ή η παλαιότητα της προς απόσυρση συσκευής). Αυτά θα καθορίζουν τόσο την προτεραιότητα υπαγωγής, όσο και το ύψος της κλιμακούμενης επιδότησης.

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.