Νέα | ενεργειακή αναβάθμιση

«Εξοικονομώ 2021»: Οι δύο παράγοντες που επηρεάζουν τους πολίτες

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Η ζήτηση για το «Εξοικονομώ 2021» είναι μεγάλη, ωστόσο υπάρχουν δύο παράγοντες που επηρεάζουν ιδιαίτερα τους πολίτες οι οποίοι θέλουν να αιτηθούν για το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης.

Αυτό αναφέρει η πολιτικός μηχανικός Αβροκόμη Ξενόγιαννη, μιλώντας στο best.gr, αναφορικά με τους δύο παράγοντες του «Εξοικονομώ 2021».

«Στα παλιότερα “Εξοικονομώ” κάναμε ένα πρώτο ενεργειακό πιστοποιητικό για να δούμε την ενεργειακή κατάταξη του κτιρίου. Μετέπειτα προτείναμε τις παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του και εκδίδαμε έναν προϋπολογισμό βάσει του πίνακα που είχαν δώσει σαν κόστος ανά τετραγωνικό. Τα ποσά της επιδότησης εξαρτιόνταν πάντα από την φορολογική δήλωση του πελάτη. Στη συνέχεια έμπαινε σε κατηγορίες ποσοστού επιδότησης ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του. Για παράδειγμα αν είχαμε έναν προϋπολογισμό 10.000 ευρώ για παρεμβάσεις και ήταν 70% η επιδότηση, τότε έπαιρνε τα 7.000 ευρώ ως επιδότηση. Τα υπόλοιπα 3.000 ευρώ μπορούσε να τα πάρει και με δάνειο άτοκο από την τράπεζα.

Στο φετινό “Εξοικονομώ”, καλούμαστε να κάνουμε την ίδια διαδικασία. Δηλαδή ενεργειακό πιστοποιητικό, προτεινόμενες παρεμβάσεις και έκδοση προϋπολογισμού. Όμως υπάρχει μια διαφορά. Παρότι υπάρχει πάλι το ποσοστό επιδότησης ανάλογα με την φορολογική δήλωση, υπάρχουν πια δύο “κόφτες”».

Όπως αναφέρει η κ. Ξενόγιαννη, πρόκειται για δύο συγκεκριμένους συντελεστές:

«Ο ένας αφορά τα τετραγωνικά του σπιτιού. Παράδειγμα αν έχει 10.000 ευρώ παρεμβάσεις, αλλά τα τετραγωνικά είναι 40, ο «κόφτης» λέει ότι μπορείς να πάρεις μέχρι 200 ευρώ ανά τετραγωνικό. Δηλαδή μέχρι 8.000 ευρώ για τις παρεμβάσεις των 10.000 ευρώ. Ο δεύτερος «κοφτης» πολλαπλασιάζει τα τετραγωνικά τα οποία υπάρχουν επί την ετήσια κατανάλωση ρεύματος την οποία γλυτώνεις με βάσει τα ενεργειακά πιστοποιητικά και τις αναβαθμίσεις που κάνεις και αυτό είναι οι 165 κιλοβατόρες που τις πολλαπλασιάζεις με τα τετραγωνικά. Μπορεί ο «κόφτης» να βγάλει ένα ποσό π.χ. 6.500 ευρώ από τα 10.000 της φορολογικής δήλωσης.

Άρα πρέπει να κάνεις εργασίες 10.000 ευρώ. Γιατί με αυτές έχεις την ενεργειακή αναβάθμιση που χρειάζεται να περάσεις στο πρόγραμμα. Ουσιαστικά όμως, η επιδότηση δεν είναι επί των 10.000 αλλά επί του μικρότερου ποσού. Παράδειγμα, αν ο «κόφτης» σου βγάζει 8.000 ευρώ για 40 τ.μ, τότε μπορείς να πάρεις επί αυτού του ποσού το 70%. Τα υπόλοιπα 4.000 μέχρι τα 10.000 ευρώ της δήλωσης σου, μπορείς να πάρεις 2.400 ευρώ άτοκο δάνειο από την τράπεζα. Τα άλλα 2.000 ευρώ πρέπει να τα βάλεις από ίδια κεφάλαια. Ή να πάρεις καταναλωτικό δάνειο με όποιο επιτόκιο που ορίζει κάθε τράπεζα».

Τέλος, η κ. Ξενόγιαννη, ξεκαθαρίζει:

«Άρα το ποσοστό που επιδοτεί ανάλογα με την φορολογική δήλωση είναι πλασματικό και ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο όταν ενημερώνονται για τους «κόφτες» αυτούς αρχίζουν και το σκέφτονται. Βέβαια μέχρι να φτάσουν στο σημείο να δουν το ποσοστό που τους αναλογεί και να αποφασίσουν, υπάρχουν ποσά που πρέπει να προκαταβάλουν π.χ.  το κόστος του πρώτου ενεργειακού πιστοποιητικού.  Επίσης, να αναφέρουμε, ότι αν  κάποιος επιλέξει να συνεχίσει με το πρόγραμμα, πάντα υπάρχει η πιθανότητα της μη έγκρισης του». 

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.