Νέα | εξοικονομώ

Η καθυστέρηση στο «Εξοικονομώ 2021» & οι τελευταίες… «πινελιές»

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Ολοένα και πιο πίσω φαίνεται ότι πηγαίνει χρονικά η επίσημη έναρξη του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021», με την καθυστέρηση αυτή να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που έχουν ως αποτέλεσμα να περιμένουμε εν τέλει το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης αρχές Δεκεμβρίου.

Αν και έχει δοθεί στη δημοσιότητα ο επίσημος οδηγός του «Εξοικονομώ 2021», περιμένουμε αλλαγές της τελευταίας στιγμής, που έχουν επισημανθεί και από φορείς, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία επιπλέον καθυστέρηση και γι’ αυτό το λόγο.

Παράλληλα, το «Εξοικονομώ 2021» φαίνεται να ενσωματώνει τόσο το έξτρα κονδύλι για τους οικονομικά ευπαθείς, όσο και την αναπροσαρμογή των δαπανών για μία εευρεία γκάμα υλικών των οποίων οι τιμές «ξέφυγαν». Σύμφωνα με το enikonomia.gr, οι διάφορες… «πινελιές» που βάζει το ΥΠΕΝ στο νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονομώ 2021» είναι και αυτές που φέρουν τη μικρή καθυστέρηση στην έναρξή του.

Καθυστέρηση στο «Εξοικονομώ 2021»: Κάλυψη αυξημένου κόστους

Από το καλοκαίρι, όταν και ανακοινώθηκαν οι βασικές αρχές του νέου «Εξοικονομώ», έχει μεσολαβήσει ένα διάστημα – «φωτιά». Αυτό το διάστημα έφερε τα πάνω-κάτω στην αγορά των οικοδομικών υλικών, με τεράστιες αυξήσεις του κόστους.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναγκάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσει σε προσαρμογές των ανώτατων ορίων που μπορεί να δαπανήσει ένα νοικοκυριό. Έτσι θα καλυφθεί το αυξημένο κόστος.

Πέρα από αυτό, πρέπει να εξειδικευτεί και το «κομμάτι» του Προγράμματος που αφορά στα ευάλωτα νοικοκυριά. Παράλληλα, πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές ώστε να επιτραπεί να διεκδικήσουν τις επιδοτήσεις και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που άλλαξαν χέρια εντός του 2021 και αποκλείονται ως τώρα από το νέο Εξοικονομώ.

Μοιραία βέβαια, οι εξελίξεις αυτές πάνε πίσω χρονικά και την έναρξη του προγράμματος. Τώρα τοποθετείται τώρα τις αρχές Δεκεμβρίου.

Με δεδομένο ότι καταργείται η σειρά προτεραιότητας και οι αιτήσεις θα αξιολογούνται πλέον βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά για χρονικό διάστημα ενός μήνα από την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος. Θα είναι ταυτόχρονη σε όλη την επικράτεια.

Τι πρέπει να κάνουν τα νοικοκυριά του ενδιαφέρονται για το «Εξοικονομώ 2021»

Πάντως, τα νοικοκυριά θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται από τώρα για την υποβολή των αιτήσεων. Οφείλουν, επίσης, να γνωρίζουν πως απαιτείται το Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης – που κατατάσσει την κατοικία τους στην ενεργειακή τάξη με βάση τα σημερινά χαρακτηριστικά του ακινήτου. Καθώς και ότι ο συνολικός επιλέξιμος προς επιδότηση προϋπολογισμός των εργασιών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 28.000 ευρώ.

Οι παρεμβάσεις που επιδοτούνται είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Τοποθέτηση θερμομόνωσης
  • Συστήματα ψύξης – θέρμανσης
  • Αναβάθμιση φωτισμού

Οι αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με την αύξηση 10%-15% των ανώτατων ορίων δαπάνης ανά κατηγορία σε κάποιες από τις επιλέξιμες παρεμβάσεις.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως το νέο «Εξοικονομώ» υιοθετεί μία τελείως διαφορετική φιλοσοφία στις επιδοτήσεις για «μαστορέματα» στο σπίτι σε σχέση με προηγούμενους κύκλους. Η λογική του «όποιος πρόλαβε… την κρατική ενίσχυση είδε» πήγε.. «περίπατο». Υιοθετήθηκε ένα νέο μοντέλο μοριοδότησης.

Νέα κατηγορία μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Εισαγωγή κοινωνικών κριτηρίων για ΑμεΑ, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες. Κριτήριο των βαθμοημερών, με το οποίο λαμβάνονται υπ’ όψιν οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή. Αλλά και εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων. Αυτές είναι μερικές μόνον από τις καινοτομίες του νέου «Εξοικονομώ».

Όλα αυτά τα στοιχεία, αλλά και η εισοδηματική κατάσταση ενός νοικοκυριού, ουσιαστικά θα καθορίζουν το ποιοι είναι δικαιούχοι των επιδοτήσεων για ενεργειακή αναβάθμιση μιας κατοικίας. Αυτό θα γίνει μέσα από ένα σύστημα μοριοδότησης.

Ο προϋπολογισμός για τους ευάλωτους

Δημιουργείται, μάλιστα, ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά. Μέσα από αυτόν, θα παρέχονται –μεταξύ άλλων– εγγυήσεις στις τράπεζες, προκειμένου να εκταμιεύσουν τα δάνεια που θα καλύψουν την ιδιωτική συμμετοχή στις επενδύσεις.

Προτεραιότητα ένταξης θα δίνεται σε ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους και πολύτεκνους. Σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Κτίρια που κατατάσσονται σε χαμηλότερη ενεργειακή κλάση που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλότερες ανάγκες θέρμανσης και παλαιότερες κατασκευές.

Στις παρεμβάσεις της «τελευταίας στιγμής» περιλαμβάνεται και εκείνη που έχει να κάνει με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που μεταβιβάστηκαν εντός του 2021. Η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών έμενε εκτός επιδοτήσεων. Όμως στον αναλυτικό Οδηγό αυτό θα αλλάξει. Θα αποκτήσουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν κονδύλια ενεργειακής αναβάθμισης και όσοι απέκτησαν φέτος το ακίνητό τους.

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.