Νέα | εξοικονομώ

«Εξοικονομώ»: Αναβαθμίζεται ο ρόλος του ΤΕΕ με νέα τροπολογία

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Σημαντικές αλλαγές στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» δρομολογούνται από το ΥΠΕΝ, την ώρα που το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) αναλαμβάνει αυξημένα καθήκοντα, βάσει τροπολογίας που έχει στα «σκαριά» το Υπουργείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του businessdaily.gr, το ΥΠΕΝ έχει έτοιμη τροπολογία που δεν πέρασε το προηγούμενο διάστημα, μαζί με τις ενεργειακές που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων. Ωστόσο προγραμματίζεται να ενσωματωθεί σε άλλο νομοσχέδιο, ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα.

Με την τροπολογία αυτή θα δοθεί η δυνατότητα να ανατίθενται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) καθήκοντα, όπως, διαχείριση και υποστήριξη του πληροφοριακού συστήματος.

Ενώ η διαχείριση και αξιολόγηση των αιτήσεων, ο έλεγχος των δικαιολογητικών, συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και η εισήγηση προς τον Φορέα του Προγράμματος για επίλυση τυχόν προβλημάτων που ανακύπτουν κατά τη διαδικασία και ενημέρωση για την εξέλιξη του Προγράμματος θα ανήκουν επίσης στις αρμοδιότητες του Επιμελητηρίου.

Στην τροπολογία αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται και αποζημίωση ως ποσοστό του προϋπολογισμού των δράσεων που διαχειρίζονται, για την κάλυψη των εξόδων τους. Αυτό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 2,5 % επί του προϋπολογισμού των άμεσων ενισχύσεων του Προγράμματος που βαρύνει σχετική Συλλογική Απόφαση Έργων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράλληλα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να δημοσιευθεί ο οδηγός του νέου προγράμματος που θα στηριχθεί με δημόσια κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ. Ενώ μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή και τη μόχλευση εκτιμάται ότι το συνολικό ύψος του θα φθάσει στο ένα δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Κώστα Σκρέκα, οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών θα ανοίξουν στα τέλη Σεπτεμβρίου ή το αργότερο αρχές Οκτωβρίου. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσουν να καταθέσουν αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά οι ενδιαφερόμενοι. Έπειτα θα γίνεται η εξέτασή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Νέα κοινωνικά κριτήρια στην αξιολόγηση των αιτήσεων

Το νέο «Εξοικονομώ» θα έχει αρκετές διαφορές με τα παλαιότερα προγράμματα. Η χρονική προτεραιότητα με βάση την οποία γίνονταν οι υπαγωγές στο πρόγραμμα αντικαθίσταται από μια βαθμολόγηση των αιτήσεων. Θα λαμβάνονται υπόψη ενεργειακά και κοινωνικά κριτήρια. Θα δίνεται προτεραιότητα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αλλά και σε περιοχές όπου η ενεργειακή ζήτηση είναι αυξημένη λόγω των καιρικών συνθηκών.

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, παρουσίασε πρόσφατα τους βασικούς άξονες του νέου προγράμματος που είναι:

  • Κριτήριο για την ένταξη στο Πρόγραμμα παραμένει η υποχρέωση της ενεργειακής αναβάθμισης κατά 3 κλάσεις
  • Καταργείται η χρονική προτεραιότητα για την ένταξη στο πρόγραμμα
  • Δημιουργείται ειδικό σύστημα για την αξιολόγηση και την κατάταξη με φθίνουσα σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων.

Ανάμεσα στα κριτήρια της αξιολόγησης είναι η αυξημένη εξοικονόμηση, ενέργειας, βαθμοημέρες, αρχική (πριν την ένταξη στο Πρόγραμμα) ενεργειακή κλάση, παλαιότητα κατασκευής, εισόδημα. Ενώ τα κοινωνικά κριτήρια θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τα εξής: Μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ, εξαρτώμενα μέλη, μονογονεϊκή οικογένεια, ενώ κάθε κριτήριο θα έχει συγκεκριμένη βαρύτητα στην τελική βαθμολογία.

Παράλληλα για πρώτη φορά στο Πρόγραμμα εντάσσεται και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση στο Εξοικονομώ και θα επιδοτείται.

«Επαναπροσδιορίζονται οι επιδοτήσεις και αναδιαρθρώνονται οι κόφτες, ούτως ώστε να είναι περισσότεροι οι πολίτες που μπορούν να ενταχθούν και να επωφεληθούν από αυτό», ανέφερε η κα Σδούκου ώστε να επιτευχθεί ο στόχος ένταξης 50.000 κατοικιών και να “πέσουν” στην αγορά, μαζί με την αναμενόμενη μόχλευση κοντά στο 1 δισ. Ευρώ.

Ενεργειακή αναβάθμιση για 9.700 επιχειρήσεις

Παράλληλα, 450 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται στο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» που εγκρίθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενεργειακή αναβάθμιση 9.700 επιχειρήσεων με νέο πρόγραμμα που αναμένεται να «τρέξει» από το φθινόπωρο.

360 εκατ. ευρώ προορίζονται, για μεσαίες μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ 90 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την δράσεις ενεργειακής αποδοτικότητας σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Στόχος είναι οι παρεμβάσεις να διασφαλίζουν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 30%, σε σύγκριση με την υφιστάμενη κατάστασή τους.

Το ύψος της επιδότησης στο «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις θα καθορίζεται από το είδος των επιλέξιμων δαπανών, την περιοχή που δραστηριοποιείται η επιχείρηση και το μέγεθός της.

Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που θα επιδοτούνται είναι η εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή (όπως, για παράδειγμα, ο εξοπλισμός και συστήματα παραγωγής ζεστού νερού/ατμού, εξοπλισμός ανάκτησης απορριπτόμενης θερμότητας κ.ά.), στην αποθήκευση, στη διανομή προϊόντων, και στη λειτουργία των εταιρειών (π.χ. αναβάθμιση συστήματος φωτισμού, εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων κ.ά.).

Ακόμη, στο πρόγραμμα θα ενταχθούν και δράσεις όπως, ανάμεσα σε άλλα, η θερμομόνωση τοιχοποιίας – δαπέδου, στέγης κ.λπ., ενεργειακά κουφώματα/υαλοπίνακες, συστήματα σκίασης.

Πηγή: busunessdaily.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.