Νέα | εξοικονομώ

Η στατική κάλυψη στο… στόχαστρο για το «Νέο Εξοικονομώ»

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Επί της προδημοσίευσης του οδηγού του «Νέου Εξοικονομώ», αλλά και επί του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων «Ηλέκτρα» τοποθετήθηκαν οι Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης (ΑΜΑΚ), δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην στατική κάλυψη που, όπως υποστηρίζουν, δεν προωθείται.

Αναλυτικά η τοποθέτηση των ΑΜΑΚ για τη στατική κάλυψη:

«Από τη διαβούλευση του προοδηγού του «ΝΕΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» διαπιστώνεται ακόμα μια φορά ότι δίνεται βάση μόνο στην ενεργειακή αναβάθμιση. Δυστυχ΄ώς δεν προωθείται η στατική ενίσχυση των ιδιωτικών κτιρίων. Για τις χώρες της βόρειας Ευρώπης που δεν αντιμετωπίζουν σεισμική δραστηριότητα, δε συντρέχει ουδείς λόγος προώθησης τέτοιων προγραμμάτων. Αντίθετα, η στατική ενίσχυση είναι κρίσιμο ζήτημα σε σεισμογενείς χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

Το 80% περίπου του κτιριακού αποθέματος στη χώρα μας κατασκευάστηκε πριν το 1983, καθώς το οπλισμένο σκυρόδεμα εφαρμόστηκε μετά το 1950. Ο μέσος όρος ζωής των κτιρίων ανέρχεται στα 80 χρόνια. Οι σκελετοί των κτιρίων σπανίως συντηρούνται. Παράλληλα, τα φαινόμενα εκτεταμένης ενανθράκωσης του σκυροδέματος και διάβρωσης του οπλισμού είναι συχνά. Υπάρχουν περιπτώσεις που η αποκατάσταση γίνεται χωρίς τη συνεισφορά μηχανικού,. Το αποτέλεσμα είναι η χρήση ακατάλληλων υλικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του κτιρίου.

Ο τρόπος προώθησης της ενεργειακής αναβάθμισης επιτείνει προβλήματα στατικής ενίσχυσης. Οι επισκευές του σκελετού δεν επιδοτούνται. Έτσι, το υψηλό κόστος αποτρέπει του ιδιοκτήτες από την εφαρμογή εξωτερικής μόνωσης. Συχνά, χρησιμοποιούνται οικονομικότερες μέθοδοι υπό το φόβο της απώλειας χρηματοδότησης. Τα κτίρια επιβαρύνονται στατικά από πρόσθετα φορτία (επιπλέον τσιμεντοκονία για ρύσεις, θερμομόνωση, φωτοβολταϊκά κλπ). Και δυστυχώς δεν εξετάζεται η φέρουσα ικανότητά τους».

Η… περίπτωση των δημόσιων κτιρίων

«Σε πολλές περιπτώσεις δημοσίων κτιρίων των οποίων η ενεργειακή αναβάθμιση συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, διαπιστώνονται σημαντικά προβλήματα στον φέροντα οργανισμό. Εξαιτίας αυτού, διακόπτονταιοι εργασίες, προκειμένου να αναζητηθεί τρόπος αποκατάστασης (μελέτη όταν απαιτείται, χρηματοδότηση, αδειοδοτήσεις, εγκρίσεις κλπ).

Στο μεταξύ, ο ανάδοχος μπορεί να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του (σταλίες, διακοπή έργου κλπ), με συνέπειες σοβαρές εις βάρος του Ελληνικού Δημόσιου (καθυστερήσεις, νομικές διεκδικήσεις κλπ).

Το 2019 ανακοινώθηκε η επικείμενη έναρξη πιλοτικά σε δημόσια κτίρια του προγράμματος «Ηλέκτρα». Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει εκτός από ενεργειακή αναβάθμιση, ταυτόχρονη στατική ενίσχυση. Δεν έχει, ωστόσο, ξεκινήσει ακόμα».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες…

«Πρόσφατες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν ιδιωτικές εταιρείες που θα αναλάβουν την ενεργειακή αναβάθμιση. Τμήμα του κόστους θα καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και ιδιωτικά κεφάλαια από Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών (εταιρείες ESCO), στο μοντέλο των ΣΔΙΤ.

Παρότι η παραπάνω δράση του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρεται ως συμπληρωματική του προγράμματος «Ηλέκτρα», δεν γίνεται καμία μνεία για τη χρηματοδότηση αποκατάστασης του σκελετού των κτιρίων. Εύλογα διερωτάται κανείς πώς μπορούν να προωθηθούν αυτά τα προγράμματα χωρίς να δρομολογηθεί λύση την επισκευή και ενίσχυση του κτιριακού αποθέματος της χώρας. Το ζήτημα είναι κρισιμότερο όταν εμπλέκονται ιδιωτικές εταιρείες ESCO, οπότε απαιτείται μέριμνα για τη σωστή λειτουργία τους. Η επένδυση σε στελέχωση του δημόσιου τομέα θα έδινε τη δυνατότητα παραγωγής έργου γρηγορότερα και οικονομικότερα.

Η προώθηση της ενεργειακής αναβάθμισης είναι κρίσιμη και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας που επιτείνεται με τις ανατιμήσεις στα κόστη ενέργειας. Παράλληλα με την προώθηση λύσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση δεν πρέπει να αγνοείται η στατική ενίσχυση και ως εκ τούτου η ασφάλεια των κτιρίων.

Η ανάγκη προώθησης της στατικής ενίσχυσης στη σεισμογενή μας χώρα αποτελεί ζήτημα πρωταρχικής σημασίας. Απαιτείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση, διεκδίκηση χρηματοδοτικών πόρων και κινήτρων και στελέχωση των αρμόδιων φορέων με ανθρώπινο δυναμικό για τη στατική ενίσχυση και ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων».

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.