«Εξοικονομώ»: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα

Tags:

εξοικονομώ κατ'οίκον

Σεπτέμβριο έως αρχές Οκτωβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

Αυτή την πληροφορία γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ANT1.

Όπως τόνισε ο ίδιος, «να πω ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει το φθινόπωρο: Σεπτέμβριο με αρχές Οκτωβρίου. Θα υπάρχουν κριτήρια αξιολόγησης ώστε να υπάρχει μια προτεραιοποίηση. Άρα θα υπάρχουν, αυτοί οι οποίοι θα υπαχθούν στο πρόγραμμα αλλά και οι επιλαχόντες οι οποίοι κάθε φορά που εμείς θα αυξάνουμε το κονδύλι είτε από χρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είτε από χρήματα κρατικά του προϋπολογισμού, θα μπορούν και αυτοί να ενταχθούν και να υλοποιήσουν την επένδυσή τους να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι τους».

Εν συνεχεία, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι «εκτός από εισοδηματικά κριτήρια, θα λαμβάνουμε υπόψη και το ποσοστό της επιδότησης. Δηλαδή όσο πιο χαμηλό είναι το εισόδημα, τόσο πιο αυξημένη θα είναι η επιδότηση για να αναβαθμίσουν το σπίτι τους οι ενδιαφερόμενοι.

Θα υπάρχουν κριτήρια τα οποία θα έχουν να κάνουν με την παλαιότητα του κτιρίου. Άρα εκείνα τα κτίρια που είναι πιο παλιά και έχουν περισσότερο την ανάγκη της αναβάθμισης αυτά θα έχουν προτεραιότητα.

Θα υπάρχουν κριτήρια για το πόσα μέλη μένουν κάτω από την ίδια στέγη καθώς και επίσης και άλλα κοινωνικά κριτήρια: για παράδειγμα εάν υπάρχει μέλος με αναπηρία και αυτοί θα μοριοδοτούνται ώστε να είναι πιο υψηλά στην ιεράρχηση».

Η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη συνέντευξή του αναφέρθηκε και στον τρόπο που θα λειτουργήσει η πλατφόρμα.

«Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή για ένα χρονικό διάστημα το οποίο θα είναι τουλάχιστον 3-4 εβδομάδων ώστε να μπορέσουν όλοι να προετοιμαστούν. Οι σύμβουλοι μηχανικοί να προετοιμάσουν τους φακέλους και τις αιτήσεις. Και από εκεί και πέρα θα κλείσει κάποια στιγμή η πλατφόρμα ώστε να ιεραρχηθούν οι αιτήσεις».