Νέα | Εξοικονομώ

«Εξοικονομώ»: Τα προβλήματα στην αναβάθμιση ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Θέμα ημερών είναι πλέον η προδημοσίευση του οδηγού του επερχόμενου κύκλου του «Εξοικονομώ» το οποίο σύμφωνα με όλες τις δημόσιες ανακοινώσεις στελεχών του ΥΠΕΝ, τοποθετείται χρονικά στο προσεχές φθινόπωρο.

Ήδη, σε ομιλία της η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ κα Σδούκου έχει προαναγγείλει την κατάργηση της σειράς προτεραιότητας, την εφαρμογή κριτηρίων υπαγωγής με μοριοδότηση και την υποχρεωτική μεν αλλά επιδοτούμενη δε ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου για την υποβολή αίτησης.

Επιπλέον, ο κ. Μαρίνος, Διευθυντής Γραφείου της Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ μιλώντας στη θεματική ενότητα «Νέο Εξοικονομώ & Σύγχρονες εφαρμογές εξοικονόμησης & διαχείρισης ενέργειας» του 10oυ Forum Ενέργειας 2021 αποκάλυψε μεταξύ άλλων: την κατάργηση αιτήσεων πολυκατοικιών τύπου Β’, την αξιοποίηση λίστας επιλαχόντων και του τρόπου που θα λειτουργεί μεταξύ διαφορετικών κύκλων του προγράμματος, την αλλαγή των αμοιβών των μηχανικών κλπ.

Ηλεκτρολογικός εξοπλισμός και εγκαταστάσεις

Στην ίδια εκδήλωση, όμως, ακούστηκαν και προβληματισμοί που αφορούν τόσο στον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό και το ρόλο του στο πρόγραμμα, όσο και στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, οι οποίες λόγω των αυξημένων καταναλώσεων των κατοικιών, ειδικά μέσω των αναβαθμίσεών τους λόγω «Εξοικονομώ», χρήζουν αναβάθμισης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αναστάσιος Φάκος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Τμήματος Δυτικής Ελλάδος ανέφερε ότι «στο καινούργιο Εξοικονομώ θα πρέπει να περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις που αφορούν τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, δηλαδή να τοποθετήσει κανείς φωτιστικά led. To ζητούμενο είναι πώς θα βαθμολογούνται, διότι δεν λαμβάνει κανείς βαθμολογία καλύτερη ή χειρότερη για την ηλεκτροφωτιστική απόδοση του σπιτιού. Είναι πολύ σημαντικό. Θα έπρεπε να καλυφθεί πιο άνετα σε οικονομική βάση».

Στις ανάγκες αναβάθμισης των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων λόγω του «Εξοικονομώ» αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο κ. Νικόλαος Φωτόπουλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων του Ν. Αχαΐας. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «το “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” δίνει τη δυνατότητα αναβάθμισης μιας παλιάς κατοικίας, το οποίο μπορεί να γίνει με θερμοπροσόψεις, τοποθέτηση αλουμινίων κλπ, αλλά και με αντλίες θερμότητας, κλιματιστικά. Δεν έχει όμως τη δυνατότητα αναβάθμισης στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε ένα σημαντικό κομμάτι των αναβαθμίσεων που αφορά τις αντλίες θερμότητας».

Πρόσθεσε επίσης χαρακτηριστικά ότι «ο ηλεκτρολόγος εγκαταστάσεων είναι έξω από το πρόγραμμα. Όταν πηγαίνουμε σε μια οικοδομή μας απαντούν ότι “εσείς δεν είστε στο νέο Εξοικονομώ, αν ήταν θα το είχαν προβλέψει“. Θέλω με τη σειρά μου να το ξαναπώ ότι πρέπει να μπει και η ηλεκτρική εγκατάσταση στο “Εξοικονομώ”. Οι ηλεκτρικοί πίνακες, κάποιες εγκαταστάσεις που χρειάζονται μπορούν να αλλάξουν. Δεν γίνεται να είμαστε με γραμμές της δεκαετίας του 70 και να μιλάμε για τόσο υψηλές καταναλώσεις, όπως για παράδειγμα μια αντλία θερμότητας της τάξεως των 25 αμπέρ, όταν τόση είναι η ασφάλεια που δίνει η ΔΕΗ».

Έλεγχοι και Εκταμιεύσεις

Να σημειωθεί δε πως πέρα από πληροφορίες που αφορούν στον επερχόμενο κύκλο, κατά τη διάρκεια του 10oυ Forum Ενέργειας, ο κ. Μαρίνος διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες πως μέσα στον Ιούλιο θα εξομαλυνθεί, τόσο η διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» που είναι σε εξέλιξη όσο και οι εκταμιεύσεις που εκκρεμούν.

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.