Νέα | εξοικονομώ

«Εξοικονομώ»: Έρχονται επίσημες ανακοινώσεις για το νέο κύκλο

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Την Πέμπτη 29 Ιουλίου αναμένονται οι επίσημες ανακοινώνεις για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» διά στόματος Κώστας Σκρέκα και Αλεξάνδρας Σδούκου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα το προσχέδιο του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος, τον οποίο περιμέναμε από τον Ιούνιο. Με αυτό τον τρόπο, θα δοθεί χρόνος στα νοικοκυριά να προετοιμαστούν, αλλά και ο οδηγός θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Όπως έχουμε ήδη τονίσει, το νέο «Εξοικονομώ» έρχεται με μία σειρά από αλλαγές στοχεύοντας στην ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών, όπως εκείνων που είναι στα όρια της φτώχειας. Είναι ένας τρόπος και εκείνοι οι άνθρωποι να θωρακίσουν ενεργειακά τα διαμερίσματά τους και να περιορίσουν τις δαπάνες τους.

Ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ»

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το b2green.gr, το πρόγραμμα θα έχει χαμηλότερο προϋπολογισμό σε σχέση με τον περσινό. Θα κινηθεί στα 500 εκ. ευρώ έναντι των 900 εκ. ευρώ του προηγούμενου κύκλου.

Παράλληλα, το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης θα είναι στο 65% το οποίο θα λάβουν τα χαμηλά εισοδηματικά κοινωνικά στρώματα. Έτσι καθιερώνεται μία ακόμη εισοδηματική κατηγορία αυτή των νοικοκυριών με ατομικό εισόδημα τα 5.000 ευρώ και οικογενειακό τα 12.000 ευρώ.

Η έναρξη του προγράμματος

Όπως είναι γνωστό μέχρι στιγμής, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων πρόκειται να ανοίξει Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Πρώτα θα κατατεθεί η τροπολογία στη Βουλή με την οποία η διαχείριση της πλατφόρμας θα ανατίθεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Οι αλλαγές στο νέο «Εξοικονομώ»

Στις γενικότερες αλλαγές που περιμένουμε στον νέο κύκλο του «Εξοικονομώ», συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

  • Το μέγιστο ύψος επιλέξιμου προϋπολογισμού προς επιδότηση ανά κατοικία θα είναι χαμηλότερο από τις 50.000 ευρώ.
  • Ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ» δεν θα κατανεμηθεί ανά περιφέρεια αλλά ανά περιφερειακή ενότητα (νομός). Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει δικαιότερη συμμετοχή στο πρόγραμμα και συγκεκριμένα την ένταξη κατοικιών από όλες τις περιφερειακές ενότητες.
  • Ένα από τα νέα κριτήρια που εισάγονται και θα προσφέρουν και περισσότερα μόρια ως προς την επιλογή των δικαιούχων θα είναι το ύψος της επένδυσης ανά εξοικονομούμενη κιλοβατώρα ενέργειας. Δηλαδή προτεραιότητα θα έχουν τα νοικοκυριά που πετυχαίνουν τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας με τη χαμηλότερη δαπάνη. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να μπει φρένο στις υπερτιμολογήσεις που γίνονταν κατά το παρελθόν.
  • Καταργείται το κριτήριο της υπαγωγής στη δράση που ήταν η ταχύτητα στην υποβολή της αίτησης και πια θα υπάρχει ένας συνδυασμός όρων και προϋποθέσεις για να κερδίσει ένα νοικοκυριό την επιδότηση: Εισοδηματικό κριτήριο, βαθμοημέρες (ακραίες καιρικές συνθήκες ανά περιοχή), οικογενειακά κριτήρια (πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ) και παλαιότητα του κτιρίου.
  • Καθιερώνεται το κριτήριο των βαθμοημερών. Πρόκειται για το σύστημα που έχει υιοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών για τη διάθεση του επιδόματος θέρμανσης.

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.