Νέα | εξοικονομώ

«Νέο Εξοικονομώ»: Οι αλλαγές σχετικά με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Σε διαβούλευση έθεσε το ΥΠΕΝ την προδημοσίευση για το «Νέο Εξοικονομώ», με μία σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με αυτό που περιμέναμε, αναφορικά με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.

Όπως είχε προαναγγελθεί μέσα στο καλοκαίρι, το ΥΠΕΝ υπογράμμισε στην ενημέρωση σχετικά με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου:

«Στοχεύοντας στην ψηφιοποίηση του κράτους και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας καθίσταται υποχρεωτική και επιδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος».

Στην προδημοσίευση του οδηγού, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου περιλαμβάνεται στον Επιλέξιμος Προϋπολογισμός λοιπών δαπανών. Παράλληλα, περιγράφεται και ο σκοπός της ως εξής:

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

«Σκοπός της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου/ Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας είναι η αποτύπωση της υφισταμένης κατάστασης του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας, αντιστοίχως, και των αδειών τους, καθώς και η παρακολούθηση και ο έλεγχος των μεταβολών τους, κατά τη διάρκεια του χρόνου ζωής τους.

Η ανωτέρω διαδικασία διενεργείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με ευθύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της υπ’ αρ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/117828/1338 (ΦΕΚ 5447 Β’ 9-12-2020) και είναι προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση του προγράμματος».

Όμως, όσοι έσπευσαν να ανοίξουν άμεσα την προδημοσίευση του οδηγού, είδαν μια διαφορετική έκδοση του, με περισσότερα στοιχεία σχετικά με την ΗΤΚ, τα οποία διεγράφησαν μέσα σε λίγες ώρες, με την ανάρτηση διορθωμένου οδηγού από το ΥΠΕΝ. (Σημειώνουμε δε πως το Υπουργείο αντικατέστησε τον οδηγό με τη νέα, διορθωμένη έκδοσή του, χωρίς να διατηρήσει τον ίδιο σύνδεσμο, με αποτέλεσμα πλήθος ενδιαφερόμενων που είχαν αποθηκεύσει τον αρχικό σύνδεσμο να μη μπορούν να τον ανοίξουν).

Δείτε παρακάτω τα στοιχεία που αφορούν στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, τα οποία έπειτα από λίγες ώρες διεγράφησαν από τον οδηγό του «Νέου Εξοικονομώ», σύμφωνα με το b2green.gr:

Ενότητα: Ωφελούμενοι – Αιτήσεις – Εισοδηματικές Κατηγορίες – Επιχορήγηση

Στην παράγραφο σχετικά με τη νομιμότητα της κατοικίας, διεγράφη η απαίτηση:

«Η κατοικία θα πρέπει να έχει εκδώσει Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα από τα άρθρα 54 και 56 του ν. 4495/2017, βάσει της οποίας θα γίνεται και η ηλεκτρονική διασταύρωση της νομιμότητας».

Ενότητα: Απαιτούμενα Δικαιολογητικά – Προετοιμασία – Διαδικασία Υποβολής Αίτησης

Από τη λίστα των απαιτούμενων δικαιολογητικών αφαιρέθηκε το εξής:

«Κατάρτιση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου (βλ. και κεφ. 5.5), από την οποία θα διασταυρώνονται τα χαρακτηριστικά του ακινήτου».

Ενότητα: Ηλεκτρονική Υποβολή Αίτησης – Προθεσμίες

Από τη λίστα των πηγών που θα αντλούνται αυτόματα πληροφορίες στη φάση υποβολής της αίτησης, αφαιρέθηκε η εξής:

«Από το Μητρώο Φακέλων της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (στοιχεία Παλαιότητας, Νομιμότητας)».

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.