Νέα | Εξοικονομώ για επιχειρήσεις

«Εξοικονομώ Επιχειρώντας»: Αύξηση προϋπολογισμού προτείνει το ΒΕΠ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Την αύξηση του προϋπολογισμού της Δράσης «Εξοικονομώ Επιχειρώντας», που περιλαμβάνεται στις επενδύσεις μέσω του εγκεκριμένου από το Ecofin Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», προτείνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Γιώργος Παπαμανώλης – Ντόζας.

Η επιστολή προωθήθηκε στους υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Αυτό που τονίζεται στην επιστολή είναι η ανάγκη στήριξης της ενεργειακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων. Την ώρα που πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις νέες προκλήσεις «επί ίσοις όροις».

Αναλυτικά η επιστολή του ΒΕΠ:

«Αγαπητοί κύριοι Υπουργοί,

Σε συνέχεια της  έγκρισης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης  “Ελλάδα 2.0” από το Ecofin  ανοίγει ο δρόμος  για τον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας μας.

Το Σχέδιο “Ελλάδα 2.0” περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, σε έργα υποδομών και σε ιδιωτικές επενδύσεις, σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Περιλαμβάνει, επίσης,  επιδοτήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ αποκλειστικά για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό τους, στην εξωστρέφεια, στην έρευνα και καινοτομία ή στην επίτευξη οικονομιών κλίμακος.

Μια από τις εμβληματικές επενδύσεις στον Άξονα 1.2: Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας και χωροταξική μεταρρύθμιση (2/3), αποτελεί και το πρόγραμμα “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΕΠΙΧΕΙΡΩΝΤΑΣ”, στοχεύοντας στην ενίσχυση των ενεργειών βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο εξοικονόμηση κατ’ ελάχιστον 30%.

Πολύ σημαντική ενέργεια καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κληθούν να προσαρμοστούν στη νέα εποχή και το νέο παραγωγικό μοντέλο.

Το κονδύλι που έχει προβλεφθεί για τη συγκεκριμένη ενέργεια ανέρχεται στα  450 εκατ. ευρώ με στόχο να αναβαθμισθούν ενεργειακά 9.700 επιχειρήσεις. Αν ληφθεί υπόψη ότι στην Ελλάδα το πλήθος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  είναι κοντά στο 99,9% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και κλάδων και κατά συνέπεια αντιπροσωπεύουν περίπου το 19,3% του ΑΕΠ και το 87% της απασχόλησης σε επιχειρήσεις, το ποσοστό των επιχειρήσεων που θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν αυτό το εργαλείο είναι σημαντικά μικρό.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά έχει  πάνω από 15.000 μέλη – επιχειρήσεις, οι οποίες θα κληθούν  άμεσα να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού που ήδη έχει περάσει την πύλη εισόδου της αγοράς. Αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να μείνουν ζωντανές. Πρέπει να δημιουργούμε κατάλληλα εργαλεία για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους ούτως ώστε αυτά τα χρήματα που θα έρθουν στην Ελλάδα να πέσουν σε όλη την οικονομία και όχι μόνο σε ένα μικρό μέρος αυτής.

Κύριοι Υπουργοί,

Η σημασία των ΜΜΕ τόσο  για την οικονομία της Ευρώπης, όσο και για τη χώρα μας είναι δεδομένη.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει αύξηση στο συγκεκριμένο προϋπολογισμό της εν λόγω Δράσης έτσι ώστε να στηριχθεί ουσιαστικά η  ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων και  όλες οι επιχειρήσεις να   ανταπεξέλθουν στις νέες προκλήσεις».

Πηγή: ΒΕΠ

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.