Νέα | εξοικονομώ

«Εξοικονομώ 2021»: Οι διορθώσεις στις επιλέξιμες δαπάνες

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Περί τα τέλη Νοεμβρίου τοποθετείται, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η έναρξη υποβολής αιτήσεων για το «Εξοικονομώ 2021» και οι διορθώσεις στις επιλέξιμες δαπάνες, σύμφωνα με τον επίσημο οδηγό, είναι εμφανείς. Κάτι το οποίο είχε τονίσει και σε δηλώσεις της η Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Στη σελίδα του ΥΠΕΝ για το «Εξοικονομώ 2021» exoikonomo2021.gov.gr, έχουν αναρτηθεί αρχεία που αφορούν τον τελικό οδηγό του προγράμματος. Ωστόσο, όπως τονίζεται στο b2green.gr, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και αλλαγές καθώς για κάποια σημεία του οδηγού έχουν προκληθεί αντιδράσεις.

Οι διαφορές που καταγράφονται στα αρχεία αυτά σε σύγκριση με το κείμενο της προδημοσίευσης του οδηγού, είναι αρκετές και ουσιαστικές. Κάποιες από τις αλλαγές έχουν προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις. Για παράδειγμα, ο αποκλεισμός από το πρόγραμμα για όσους απέκτησαν εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου μέσα στο τρέχον έτος. Θέμα για το οποίο πιθανότατα θα υπάρχουν εξελίξεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η σημαντικότερη ίσως αλλαγή του τροποποιημένου οδηγού όμως αφορά σε διορθώσεις στον επιλέξιμο προϋπολογισμό παρεμβάσεων. Κυρίως λόγω των συνεχών ανατιμήσεων στα δομικά υλικά. Έτσι, στον τροποποιημένο οδηγό, έχουν αναρτηθεί τα διορθωμένα ανώτατα όρια επιλέξιμων δαπανών. Αφορούν τις κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων και τις υποκατηγορίες τους, ανά κατηγορία δαπάνης, βάσει των ενεργειακών τους χαρακτηριστικών.

Το B2Green παραθέτει όλους τους πίνακες με τα ανώτατα όρια δαπανών των επιλέξιμων παρεμβάσεων.

Σημειώνει με κόκκινο χρώμα και διακριτή διαγραφή τις τιμές της προδημοσίευσης του οδηγού. Με πράσινο χρώμα τις νέες, διορθωμένες τιμές:


Αντίστοιχα, σύμφωνα με το διορθωμένο οδηγό, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση Ωφελούμενου (για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία), δεν μπορεί να υπερβαίνει

α) το γινόμενο του 0,9 ⇒ 1,0 € επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης,

β) Το γινόμενο του 180 ⇒ 200 € επί την επιφάνεια κυρίων χώρων (όπως αυτή προκύπτει από το έντυπο Ε9 και στη συνέχεια από την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου).

γ) τις 28.000 € (παρέμεινε ίδιο με την προδημοσίευση) για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία.

Τέλος, ριζικές αλλαγές σε σύγκριση με το κείμενο της προδημοσίευσης του οδηγού, εισάγονται στον επικαιροποιημένο οδηγό, αναφορικά με τον επιλέξιμο προϋπολογισμό λοιπών δαπανών. Συγκεκριμένα, ενώ στο αρχικό κείμενο, οι δαπάνες για το Α’ και το Β’ ΠΕΑ, την αμοιβή Συμβούλου και το κόστος για Άδεια / Μελέτη / Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου-διηρημένης ιδιοκτησίας επιχορηγούνταν κατά 80%, σύμφωνα με το διορθωμένο κείμενο, οι δαπάνες αυτές θα καλύπτονται από το πρόγραμμα κατά 100%.

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.