Νέα | εξοικονομώ

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Οι αλλαγές & τα κριτήρια του νέου προγράμματος

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Νέες πληροφορίες «είδαν» τη φως της δημοσιότητας για τον επερχόμενο κύκλο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Διά στόματος του Διευθυντή Γραφείου της Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αντώνη Μαρίνου, επιβεβαιώθηκε η κατάργηση της σειράς προτεραιότητας, η εφαρμογή κριτηρίων υπαγωγής με μοριοδότηση και η υποχρεωτική αλλά επιδοτούμενη Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου για την υποβολή αίτησης.

Ο κ. Μαρίνος, σύμφωνα με το b2green.gr, προχώρησε επίσης και σε άλλες αναφορές για τον νέο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Τα βασικά σημεία

 • Στο νέο πρόγραμμα θα καταργηθούν οι αιτήσεις πολυκατοικιών τύπου Β’ δεδομένου ότι δεν υπήρξε ουσιαστικό ενδιαφέρον στον τελευταίο κύκλο.

 • Λόγω του ότι το αποτέλεσμα θα είναι συγκριτικό, οι αιτήσεις θα πρέπει να συνταχθούν με μεγάλη προσοχή στην επιλογή των παρεμβάσεων, στην εξοικονομούμενη ενέργεια και στο συνολικό κόστος, έτσι ώστε να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες στην συγκριτική αξιολόγηση ένταξης.

 • Θα υπάρχει πληροφόρηση αναφορικά με την επιτευχθείσα βαθμολογία της αίτησης και ο ενδιαφερόμενος στη συνέχεια θα περιμένει την ανακοίνωση των συγκριτικών αποτελεσμάτων για να διαπιστώσει αν είναι τελικά ωφελούμενος ή όχι.

 • Βάσει του σχεδιασμού του ΥΠΕΝ, η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή για αιτήσεις για περίπου ένα μήνα, ενώ το άνοιγμά της αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο.

 • Η διαδικασία αξιολόγησης θα προβλέπει λίστα επιλαχόντων, οι οποίοι θα αναμένουν να μάθουν αν εντάσσονται για ένα χρονικό διάστημα 1-2 μηνών. Όσοι δεν ενταχθούν, θα επαναξιολογηθούν στον αμέσως επόμενο κύκλο, ο οποίος σύμφωνα με τους στόχους του ΥΠΕΝ θα ξεκινήσει λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του επερχόμενου κύκλου και θα αφορά επιπλέον 50.000 αιτήσεις περίπου.

 • Στις συζητήσεις που είχαν γίνει με το ΤΕΕ, είχε τεθεί στο τραπέζι για τους μηχανικούς, πέρα από τα καθήκοντα συμβούλων έργου, να αναλάβουν και την ευθύνη της επίβλεψης, άρα και την ορθή εκτέλεση και πιστοποίηση των παρεμβάσεων. Αυτό δεν μπόρεσε να συμφωνηθεί με το ΤΕΕ, οπότε αυτό που πλέον έχει μείνει στο τραπέζι είναι μόνο η αλλαγή στις αμοιβές των μηχανικών.

 • Το covid bonus καθώς και το bonus των λιγνιτικών δήμων οδεύουν προς κατάργηση. Υπό συζήτηση είναι το bonus και ο τρόποε που αυτό θα ενταχθεί στη μοριοδότηση, αναφορικά με την μεγάλη ενεργειακή αναβάθμιση.

 • Αναφορικά με τις εισοδηματικές κλίμακες, το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται σε εφαρμογή άνω ορίου εισοδήματος, ξεκινώντας με χαμηλότερη κατηγορία αυτή των 5.000 ευρώ ατομικού εισοδήματος, ενώ κατά πάσα πιθανότητα το μέγιστο οικογενειακό εισόδημα δε θα ξεπερνά τις 60-70.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μαρίνος διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες πως μέσα στον Ιούλιο θα εξομαλυνθεί τόσο η διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» που είναι σε εξέλιξη όσο και οι εκταμιεύσεις που εκκρεμούν.

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

 1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
 2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
 3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
 4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
 5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.