Νέα | εξοικονομώ

«Νέο Εξοικονομώ»: Στα μέσα Νοεμβρίου η έναρξη υποβολής αιτήσεων

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Στα μέσα του επόμενου μήνα αναμένεται η έναρξη υποβολής αιτήσεων για το «Νέο Εξοικονομώ» από τους ενδιαφερόμενους, καθώς και οι τελευταίες εκκρεμότητες για το πρόγραμμα κλείνουν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλατφόρμα θα λειτουργήσει λίγο νωρίτερα δοκιμαστικά.

Μία από τις εκκρεμότητες στο «Νέο Εξοικονομώ» είναι η επίσημη δημοσίευση του Οδηγού. Αυτή αναμένεται να γίνει το αργότερο έως την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Έως τότε, θα έχουν «κλειδώσει» και τα τελευταία ανοικτά θέματα. Για παράδειγμα οι αναπροσαρμογές των δαπανών που βρίσκονται υπό εξέταση, ως «απάντηση» στις πρόσφατες ανατιμήσεις προϊόντων και δομικών υλικών.

Όπως αναφέρει το Insider.gr, μία τέτοια αναπροσαρμογή αφορά το όριο του μέγιστου προϋπολογισμού, το οποίο πρόκειται να αυξηθεί στα 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, έναντι των 180 ευρώ που προέβλεπε ο Οδηγός του Προγράμματος, στο κείμενο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

«Παράθυρο» για δοκιμαστική λειτουργία της πλατφόρμας

Επομένως, για μία κατοικία 60 τετ. μέτρων, αυξάνεται στα 12.000 ευρώ, από 10.800. Παράλληλα, υπό εξέταση βρίσκεται και η αύξηση του πλαφόν κατά 15% σε συγκεκριμένες δαπάνες, όπως π.χ. στην εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, οι οποίες έχουν επίσης επηρεαστεί από τις ανατιμήσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό νωρίτερα από την «πρεμιέρα» του Προγράμματος, ακόμη και στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η πληροφοριακού συστήματος του «Εξοικονομώ». Στόχος η εξοικείωση των ενδιαφερομένων λίγο πριν την έναρξη υποβολής αιτήσεων.

Στο χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη των αιτήσεων, θα έχει εκδοθεί και η Κοινή Υπουργική Απόφαση που απαιτείται για να «ενεργοποιηθεί» ο ρόλος του ΤΕΕ στο «Νέο Εξοικονομώ». Αυτό προβλέπει η πρόσφατη ρύθμιση του ΥΠΕΝ, για τη δυνατότητα ανάληψης από το ΤΕΕ καθηκόντων. Όπως είναι η διαχείριση του πληροφοριακού συστήματος και η αξιολόγηση των αιτήσεων σε προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης.

Λίστα επιλαχόντων

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί λίστα επιλαχόντων από όσες αιτήσεις δεν προκριθούν σε πρώτη φάση. Σκοπός είναι η διασφάλιση της απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων και η αύξηση των δικαιούχων. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων, τη μεγαλύτερη βαρύτητα (50%) θα έχει η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων. Ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.

Επίσης, στο νέο Πρόγραμμα μπορούν να είναι δικαιούχοι μόνον όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο, το οποίο αποτελεί κύρια κατοικία. Παράλληλα, περιορίζεται ο αριθμός των αιτήσεων ανά ωφελούμενο σε 1 αίτηση. Επίσης, στο νέο Πρόγραμμα η κατανομή των κονδυλίων θα γίνει ανά Περιφερειακή Ενότητα (νομός). Όχι ανά Περιφέρεια όπως γινόταν στο παρελθόν.

Την ίδια στιγμή, δημιουργείται μία νέα κατηγορία μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά (δηλαδή με ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000). Για την κατηγορία αυτή υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται και το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης (75%), με σκοπό την ενίσχυση των πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.