Νέα | Ανακαίνιση

Ενεργοποιείται η έκπτωση φόρου 40% για ανακαίνιση κατοικιών

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Άμεσα σε εφαρμογή τίθεται η έκπτωση 40% του φόρου φυσικών προσώπων για εργασίες ανακαίνισης, επισκευής ή ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων.

Σύμφωνα με το insider.gr, η έκδοση ΚΥΑ είναι ζήτημα χρόνου. Θα καθορίζει τις προϋποθέσεις, τους όρους και τη διαδικασία εφαρμογής του φορομπόνους.

Συγκεκριμένα, η έκπτωση καλύπτει το ανώτατο όριο δαπανών των 16.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το πλαφόν του φορομπόνους διαμορφώνεται στα 6.400 €. Οι δαπάνες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός της τριετίας 2020 – 2022. Αυτό σημαίνει ότι καλύπτονται ανακαινίσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος, με το μέτρο να έχει αναγγελθεί από πέρυσι.

Η έκπτωση θα κατανεμηθεί ισόποσα σε 4 χρόνια, φτάνοντας έως τα 1.600 € ανά έτος. επίσης το μέτρο καλύπτει δαπάνες που γίνονται για τη λήψη υπηρεσιών και σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων.

Άρα, αφορά μόνο τις αμοιβές ηλεκτρολόγων, υδραυλικών και λοιπών τεχνιτών.

«Εκτός» έκπτωσης οι πληρωμές με μετρητά

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του φόρου από το ποσό των δαπανών ανακαίνισης αποτελεί η απόδειξή τους με νόμιμα παραστατικά. Ενώ και η εξόφλησή τους πρέπει να γίνει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.

Αυτό σημαίνει πως για να κερδίσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου την έκπτωση φόρου, θα πρέπει να ζητήσει τιμολόγια από τους τεχνίτες που ανέλαβαν το έργο της ανακαίνισης και να τους πληρώσει για τις εργασίες μέσω POS ή τραπεζικού συστήματος.

Αντίθετα, δαπάνες που πληρώθηκαν με μετρητά δεν λαμβάνονται υπόψη. Επίσης, δεν μπορούν να κάνουν χρήση της έκπτωσης του 40% όσοι έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Ούτε όσοι σχεδιάζουν να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης στο μέλλον.

Στην περίπτωση της ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων, μέσω του μέτρου θα καλύπτονται περίπου οι ίδιες εργασίες με τις επιλέξιμες παρεμβάσεις των προγραμμάτων «Εξοικονομώ». Επομένως, από το φόρο εισοδήματος θα εκπίπτουν -μεταξύ άλλων- δαπάνες για εργασίες για την τοποθέτηση θερμομόνωσης, την αντικατάσταση κουφωμάτων, την εγκατάσταση συστήματος παραγωγής ζεστού νερού με χρήση ΑΠΕ, καθώς και την εγκατάσταση ή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης-ψύξης. 

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.