Νέα | ενέργεια

Ενέργεια & Κλίμα: Ξεκίνησε η διαδικασία αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα. Το «παρών» στη συνεδρίαση έδωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Η Επιτροπή έθεσε τις προτεραιότητες της διαδικασίας, έπειτα από την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των νέων ευρωπαϊκών στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η Ελλάδα, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανταποκρίθηκε άμεσα στους αναθεωρημένους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2030. Στόχοι πλήρως εναρμονισμένοι με το όραμα της Ευρώπης ώστε να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Στην προσπάθεια αυτή θέλουμε η χώρα μας να πρωταγωνιστήσει και να αποτελέσει σημείο αναφοράς.

Εκτός από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουμε δρομολογήσει, όπως την απολιγνιτοποίηση της ηλεκτρικής παραγωγής ταχύτερα από κάθε ευρωπαϊκή χώρα, σύντομα θα ψηφίσουμε και τον πρώτο Κλιματικό Νόμο στην ιστορία της χώρας.

Μαζί με το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ θα αποτελέσουν τον Οδικό Χάρτη για τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τον ενεργειακό μετασχηματισμό.

Το ζητούμενο είναι να αλλάξουμε τις συνήθειές μας στην παραγωγή και την κατανάλωση και να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, με ισχυρό περιβαλλοντικό πρόσημο και με ανθεκτικότητα στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής προς όφελος των πολιτών».

Η Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, επισήμανε πως:

«Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των χωρών που αντιμάχονται την κλιματική αλλαγή. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα είναι υπόθεση όχι μόνο του ΥΠΕΝ ή της ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά πρωτίστως είναι ένα τεράστιο στοίχημα για τη χώρα.

Η αύξηση της ευρωπαϊκής φιλοδοξίας ως προς τον στόχο της μείωσης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου αποτελεί ένα δυνατό έναυσμα για να προσαρμόσουμε και να αυξήσουμε κι εμείς τη δική μας φιλοδοξία. Οι εξελίξεις στην ενέργεια και στο κλίμα είναι ραγδαίες, ούτως ή άλλως, αλλά η πανδημία έγινε ο καταλύτης για πιο ριζικές αλλαγές».

Ενεργειακή – Κλιματική Πολιτική και χρηματοδοτικά εργαλεία

Το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ θα αποτυπώνει τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής. Παράλληλα, θα εκφράζει και τα μέτρα πολιτικής σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως είναι οι μεταφορές, η ναυτιλία, ο αγροτικός τομέας, ο τουρισμός κ.ά.

Συγχρόνως, θα συμπεριλάβει νέες τεχνολογίες και καινοτόμες εφαρμογές που κερδίζουν έδαφος σε όλη την Ευρώπη και δεν περιλαμβάνονται στον υφιστάμενο εθνικό σχεδιασμό. Σημαντική θα είναι η αξιοποίηση των νέων χρηματοδοτικών πόρων και εργαλείων που είναι πλέον διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης.

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.