Νέα | εξοικονομώ

Εκταμιεύσεις «Εξοικονομώ»: Που οφείλονται οι καθυστερήσεις

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Τις θέσεις της σχετικά με τις καθυστερήσεις που έχουν προκύψει στις εκταμιεύσεις του «Εξοικονομώ» κατέθεσε στη Βουλή η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ).

Σε απάντησή της στη σχετική ερώτηση με θέμα τη «Δυσφορία πολιτών όχι μόνο εξαιτίας παράτυπων και αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στις εκταμιεύσεις του “Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ”, αλλά και λόγω μη δανειοδότησης τους και ταυτόχρονου αποκλεισμού τους από το πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”», η ΕΑΤ αναφέρει:

«Σε απάντηση της Ερώτησης 362/15-10-21 του Βουλευτή, Κυριάκου Βελόπουλου και σε ό,τι αφορά στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB), αναφορικά με την πορεία υλοποίησης των Προγραμμάτων «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον II (Α & Β Κύκλος)».

Είναι χρήσιμο να ληφθούν υπ’ όψιν τα παρακάτω στοιχεία:

 1. Έχουν εκταμιευθεί 036 αιτήσεις ωφελούμενων, 87% των ενεργών αιτήσεων.
 2. Το συνολικό ποσό των εκταμιεύσεων ανέρχεται σε 475 εκ ευρώ. (ποσοστό απορρόφησης άνω του 80%).
 3. Έχουν χορηγηθεί 235 δάνεια από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.
 4. Η συμμετοχή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-ΗDΒ στα χορηγηθέντα δανειακά κεφάλαια υπερβαίνει τα 66 εκ ευρώ. Μαζί με το σύνολο της επιδότησης της επιτοκιακής επιβάρυνσης,

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα HDB έχει τηρήσει το σύνολο των προθεσμιών του Οδηγού του Προγράμματος.

Οι όποιες καθυστερήσεις παρατηρούνται στην ολοκλήρωση των Α & Β κύκλων του προγράμματος, οφείλονται:

 • Στην υποβολή λανθασμένων και ελλιπώς συμπληρωμένων φακέλων εκ μέρους των συμβούλων των ωφελούμενων. Το αποτέλεσμα είναι μεγάλος αριθμός φακέλων να πηγαινοέρχεται μεταξύ αξιολογητών και συμβούλων 3 και 4 φορές. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί σοβαρή δυσλειτουργία και αδικεί την ολοκλήρωση του προγράμματος και δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή. Ενδεικτική, είναι η περίπτωση αίτησης ωφελούμενου, όπου με αποκλειστική ευθύνη του, η αίτησή του βρίσκεται στην κατηγορία «αίτηση με ελλείψεις» από τις 27/12/2020!!!
 • Στην ύπαρξη καθυστερούμενων δανείων (μη καταβολής των οφειλών) από πλευράς των ωφελούμενων. Έπειτα από ενημέρωση της εκάστοτε τράπεζας, οι εν λόγω αιτήσεις εξαιρούνται από τη λίστα τελικών εκταμιεύσεων μέχρι να εξοφληθούν οι οφειλές τους. Βάσει του Οδηγού του Προγράμματος, ο ωφελούμενος υποχρεούται να τηρεί τους όρους που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση με την Τράπεζα. Σε περίπτωση, βέβαια, που έχει υπογράψει δανειακή σύμβαση.
 • Στον χαμηλό αριθμό ολοκλήρωσης των έργων από τους ωφελούμενους (κυρίως λόγω της πανδημίας).

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι συνεργαζόμενοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί εφαρμόζουν τους ισχύοντες εσωτερικούς κανονισμούς που τους διέπουν. Φυσικά και τα κριτήρια πιστοδότησης για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας.

Οι ενδιαφερόμενοι για δάνειο θα πρέπει να φροντίζουν για την έγκαιρη υποβολή και εξέταση της αίτησης δανείου τους.

Σε σχέση με το θέμα των ελέγχων, υπογράφτηκε η σύμβαση με τον νέο ανάδοχο προς τον οποίο έχουν ήδη γίνει παρατηρήσεις και επισημάνσεις επί των θεμάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Βάσει της μέχρι σήμερα εμπειρίας».

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

 1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
 2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
 3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
 4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
 5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.