Νέα | Εξοικονομώ

Νέο πρόγραμμα για τους ανελκυστήρες

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Στα σκαριά του Υπουργείου Περιβάλλοντος βρίσκεται το πρόγραμμα αναβάθμισης για τους ανελκυστήρες τύπου «Εξοικονομώ», το οποίο από κοινού με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξετάζουν τον τύπο των παρεμβάσεων, τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Είναι γνωστό ότι οι ανελκυστήρες και η αναβάθμιση αυτών αποτελούσαν επιλέξιμη παρέμβαση στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν ισχύει πλέον στο «Εξοικονομώ 2021» η πλατφόρμα του οποίου άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβρη και θα κλείσει στις 15 Φεβρουαρίου.

Αυτό που είχαν αναφέρει ανώτατοι αξιωματούχοι του ΥΠΕΝ παρουσιάζοντας το «Εξοικονομώ 2021» είναι πως στοχεύουν οι ανελκυστήρες και η αναβάβμιση αυτών να αποτελέσουν ένα ξεχωριστό και αυτόνομο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ένα τέτοιο πρόγραμμα αναμένεται να «τρέξει» προς το τέλους του έτους ή αρχές του 2023. Αλλά σε πρώτο πλάνο θα βάζει τα θέματα ασφάλειας. Όχι τόσο την εξοικονόμηση ενέργειας. Γι’ αυτό το λόγο φημολογείται ότι την ευθύνη του προγράμματος για τους ανελκυστήρες θα την αναλάβει το Υπουργείο Ανάπτυξης. Όχι το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τα θέματα ασφάλειας στους ανελκυστήρες μπαίνουν σε προτεραιότητα και δικαιολογημένα. Η πλειοψηφία τους στην Ελλάδα είναι παλαιάς τεχνολογίας με ξεπερασμένες προδιαγραφές ασφάλειας. Αρκετοί ανελκυστήρες μάλιστα, δε φέρουν καν πιστοποιήσεις.

Η εν λόγω αναβάθμιση ενδέχεται να κοστίσει αρκετές χιλιάδες ευρώ. Η τιμή εξαρτάται από το εύρος των παρεμβάσεων, αλλά και τον εξοπλισμό που θα επιλεγεί. Φυσικά, όταν πρόκεται για πολυκατοικίες, η διαδικασία γίνεται ακόμα πιο σύνθετη και δύσκολη.

Σε πολλές χώρες του εξωτερικού «τρέχουν» κατά καιρούς παρόμοιες επιδοτήσεις. Στοχεύουν στην ασφάλεια, την εξοικονόμηση ενέργειας ενώ άλλα προγράμματα επιδοτούν και την ανακαίνιση/κατασκευή ανελκυστήρων για ΑμΕΑ. Στο Οντάριο, το Ίδρυμα Trillium παρέχει επιχορηγήσεις για έργα προσβασιμότητας. Η καναδική ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε λανσάρει προγράμματα προσβασιμότητας μέσω του Employment and Social Development Canada (ESDC).

Σε άλλα κράτη, ευρωπαϊκά, συχνά οι επιδοτήσεις για ανελκυστήρες εντάσσονται σε ευρύτερα πακέτα εξοικονόμησης ενέργειας ενώ αντίστοιχα προγράμματα υπάρχουν και στην Κίνα.

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.