Νέα | εξοικονομώ

«Νέο Εξοικονομώ»: Οι ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών στη Βουλή

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Οι ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών στο «Νέο Εξοικονομώ» είναι ένα θέμα που έχει προκαλέσει έντονους προβληματισμούς και έφτασε σαν ερώτηση στη Βουλή από 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της κ. Παπανάτσιου.

Αναλυτική η ερώτηση για τις ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών:

«Το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και αυτονόμησης κατοικιών «Εξοικονομώ Αυτονομώ» έτους 2020 με συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται περίπου στα 900 εκατ. ευρώ βρίσκεται σε εξέλιξη για τους ωφελούμενους.

Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους. Δικαιούχος του προγράμματος είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα A.E. .

Οι συνεχείς ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά από την άνοιξη του 2021 και έπειτα έχει δημιουργήσει προβλήματα στην εκτέλεση προϋπολογισμών των προγραμματισμένων παρεμβάσεων. Τα ανώτατα όρια επιλέξιμων δαπανών ανά κατηγορία δαπάνης κρίνονται πλέον ανεπίκαιρα.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα ανατιμήσεων σε βασικά οικοδομικά υλικά που χρησιμοποιούνται στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης. Τα κουφώματα αλουμινίου έως 15%, pvc έως 10%, μονωτικά έως 30% στεγανωτικά υλικά έως 20%. Ενώ μεγάλες αυξήσεις έχουμε και στα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα, σε μία εποχή μάλιστα που σαν χώρα έχουμε στόχο να βασιστούμε στις ανανεώσιμες πηγές.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ουσιαστικά η εξανέμιση της ωφέλειας των προβλεπόμενων επιδοτήσεων για τους ωφελούμενους. Οι ωφελούμενοι οδηγούνται είτε στην κάλυψη των επιπλέον ποσών που ζητούνται από τους προμηθευτές από ίδια κεφάλαια, είτε στην οριστική ακύρωση του προγράμματος. Κι αυτό διότι κρίνουν ότι τελικά είναι ασύμφορο.

Επιπρόσθετα, το νέο πρόγραμμα «Νέο Εξοικονομώ» 2021 δεν έχει λάβει υπόψιν του τις ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα να προκύψουν παρόμοια προβλήματα, όπως στο τρέχων πρόγραμμα, αν δεν γίνουν οι κατάλληλες βελτιώσεις.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων:

 

  • Πώς σκοπεύει το Υπ. Ανάπτυξης να αντιμετωπίσει την αύξηση αυτή των τιμών υλικών; Είναι σε συνεργασία τα εν θέματι υπουργεία για να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις; Μπορούν να προστατεύσουν τους προμηθευτές και τους πολίτες και με ποιες ενέργειες;
  • Προτίθενται να αναθεωρήσουν τον οδηγό του προγράμματος «Εξοικονομώ Αυτονομώ» 2020, ώστε να αντιμετωπίσουν οι ωφελούμενοι και οι προμηθευτές τις ανατιμήσεις των τιμών;
  • Σκοπεύουν να αναμορφώσουν και να βελτιώσουν τον οδηγό του «Νέο Εξοικονομώ» ώστε να καταστεί το πρόγραμμα ωφέλιμο για τους πολίτες και τους προμηθευτές και να προλαμβάνει θέματα ανατιμήσεων;».

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.