Νέα | Δημόσιο

«ΗΛΕΚΤΡΑ»: Αλλαγές στην ενεργειακή αναβάθμιση για τα Δημόσια Κτίρια

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για τα Δημόσια Κτίρια, ονόματι «Ηλέκτρα», και στη σημασία αυτού αναφέρθηκε η Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, σε σχετική ενημέρωση της επιτροπής Περιβάλλοντος στη Βουλή.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Με στόχο το ελληνικό Δημόσιο να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση του προγράμματος ενεργειακής απόδοσης και να γίνει υπόδειγμα εξοικονόμησης ενέργειας, το υπουργείο Περιβάλλοντος εντείνει τις προσπάθειές του για την υλοποίηση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων “Ηλέκτρα”».

Παράλληλα, ανακοίνωσε την κατάθεση νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ αναφορικά με την κύρωση κοινοτικής οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση.

Όπως υπογράμμισε η κ. Σδούκου, σύμφωνα με στοιχεία της απογραφής του 2011 σε κτίρια του Ελληνικού Δημοσίου και των φορέων του, αποκαλύπτεται ότι:

  • Σε σύνολο 100.000 κτιρίων που είναι αμιγώς του Ελληνικού Δημοσίου και, είτε τα λειτουργεί το ίδιο, είτε τα ενοικιάζει και υπάρχει μικτή χρήση, μόλις 200 κτίρια εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» ενεργειακής αναβάθμισης, και μόλις 17.000 έχουν εκδώσει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.
  • Από τα 17.000 αυτά δημόσια κτίρια η συντριπτική πλειοψηφία είναι ενεργειακής κατηγορίας Γ’ και κάτω από τα ενεργειακά πρότυπα, ενώ ελάχιστα είναι κατηγορίας Α και Α+.

Η ίδια σημείωσε ότι πολλά διατηρητέα κτίρια δεν τηρούν καθόλου την ενεργειακή απόδοση. Ενώ ένας μεγάλος αριθμός κτιρίων του Δημοσίου είναι ευάλωτα απέναντι σε απειλές, όπως φωτιές και σεισμούς.

«Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για την χάραξη της πολιτικής ενεργειακής απόδοσης με ξεχωριστό κεφάλαιο για τον δημόσιο τομέα», τόνισε η κ. Σδούκου.

Σχέδιο νόμου για την ενεργειακή απόδοση

«Τις επόμενες εβδομάδες, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα καταθέσει προς κύρωση την ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας και θα συμπεριλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις για να επιτευχθούν οι στόχοι της ενεργειακής απόδοσης».

Όπως ανέφερε, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Την υποχρέωση όλων των δημόσιων φορέων να αγοράζουν κτήρια ενεργειακής κατηγορίας Β.
  • Την υποχρέωση δήμων και Περιφερειών να εκπονούν σχέδια ενεργειακής απόδοσης τα οποία θα αναθεωρούν κάθε 4 χρόνια.

«Υπάρχουν πολλά που πρέπει και μπορούν να γίνουν. Ο ρυθμός ανακαίνισης κτιρίων στην Ευρώπη είναι 1%. Πολύ χαμηλός. Αλλά μετά την πράσινη συμφωνία που μιλά για επιτάχυνση και διπλασιασμό με έμφαση την ενεργειακή φτώχεια και την ενσωμάτωση των ΑΠΕ, εντάθηκε το κύμα ανακαινίσεων. Μέχρι το 2030, η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων που ενοικιάζονται ή πωλούνται, πρέπει να είναι 0%» ανέφερε.

«Στόχος, όχι μόνο της ΕΕ, αλλά και εθνικός, είναι η διαμόρφωση του ενεργειακού προγράμματος «Ηλέκτρα», ώστε να μπουν νέα καινοτόμα πρότυπα στα δημόσια κτίρια, να γίνει το ελληνικό Δημόσιο υποδειγματικό, με ολοκληρωμένο ενεργειακό πρόγραμμα, ώστε να έχουμε πετύχει 30% τουλάχιστον εξοικονόμηση ενέργειας», υπογράμμισε. Ακόμα, η κ. Σδούκου επεσήμανε ότι ένας από τους στόχους των πρωτοβουλιών και των δράσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι όλα τα δημόσια κτίρια να ενταχθούν τουλάχιστον στην ενεργειακή κλάση Β.

«Μέσα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Επενδύσεων ύψους 500 εκ. ευρώ, θα δίνονται δάνεια στο ελληνικό Δημόσιο για ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων» ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν δεσμευτεί 200 εκ. ευρώ.

«Δικαιούχοι του προγράμματος ‘Ηλέκτρα’ είναι κτίρια του Δημοσίου που εντάσσονται στο μητρώο φορέων γενικής κυβέρνησης, το οποίο καταρτίζεται από την Στατιστική Υπηρεσία και έχουν μεγάλη ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας. Είναι ένα πρόγραμμα ώριμο. Το επόμενο διάστημα θα γίνει η προδημοσίευση. Στόχος του είναι η Ελλάδα του μέλλοντος. Και το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να δώσει το παράδειγμα με τα δημόσια κτίρια του», ανέφερε η κ. Σδούκου.

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.