Αλλαγές έρχονται στον νέο κύκλο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», η προδημοσίευση του οποίου πρόκειται να γίνει μέσα στον Ιούνιο ή αρχές Ιουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr, το νέο πρόγραμμα υιοθετεί μία τελείως διαφορετική φιλοσοφία για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού. Συγκεκριμένα, «εγκαινιάζει» έναν διαφορετικό τρόπο στις επιδοτήσεις του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», αφού δε θα πριμοδοτείται πλέον μόνο η κύρια κατοικία αλλά και οι επιχειρήσεις. Ακόμη κάποιες αλλαγές είναι η ευκαιρία από το ίδιο το Δημόσιο να εκμεταλλευτεί το πρόγραμμα. Ενώ η εγκατάσταση υποδομών οπτικών ινών είναι μία επιπλέον προσθήκη.
Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο προϋποθέσεων, διαδικασιών και επιδοτήσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση του εκάστοτε κτιρίου.
«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
Όπως είναι ήδη γνωστό, η πλατφόρμα θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο και θα παραμείνει ανοιχτή για τουλάχιστον 4 εβδομάδες. Το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στόχος να αναβαθμιστούν ενεργειακά περισσότερα από 40.000 κτίρια. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός όσων θα επωφεληθούν από το νέο πρόγραμμα του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».
Οι αλλαγές στη διαδικασία
Μία διαφοροποίηση, από τις βασικές αλλαγές στη διαδικασία ένταξης των ωφελούμενων στο πρόγραμμα είναι το γεγονός ότι στο «παιχνίδι» μπαίνουν νέα κριτήρια. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το enikonomia.gr, θεσπίζονται νέα κριτήρια αξιολόγησης και κατάταξης των δυνητικά ωφελούμενων. Μην ξεχνάμε ότι είχαν γίνει πολλές ενστάσεις για τις αιτήσεις που γίνονταν δεκτές ανάλογα την… ταχύτητα του αιτούντος, κάτι που ενδέχεται να αλλάξει.
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει και λίστα επιλαχόντων, ώστε αν υπάρχουν πόροι, να εντάσσονται και αυτοί στο πρόγραμμα.
Στο τραπέζι με τις αλλαγές στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» έχει πέσει και η αναθεώρηση του ύψους των επιδοτήσεων καθώς και η ένταξη στο πρόγραμμα πρόσθετων επιλέξιμων παρεμβάσεων.
Στις αλλαγές του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που σχεδιάζονται εξετάζεται να ενταχθούν και πρόσθετα στοιχεία για την αξιολόγηση των αιτήσεων, όπως οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή του έργου, σε συνεργασία με την ΕΜΥ (βαθμοημέρες), ένα σύστημα που ήδη έχει αξιοποιηθεί στην χορήγηση του φετινού επιδόματος θέρμανσης και το ποσοστό βελτίωσης του οικήματος. Αρκετές πιθανότητες συγκεντρώνει και το να γίνουν αλλαγές και στα εισοδηματικά κριτήρια.
«Εξοικονομώ… Επιχειρώντας»
Η ενεργειακή αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί έναν επιπλέον τομέα στον οποίο στοχεύει το ΥΠΕΝ. Πρόκειται για πρόγραμμα για το οποίο δεν ακούμε πρώτη φορά, ωστόσο χρειάζεται το ανάλογο «φρεσκάρισμα».
Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, προωθείται ενίσχυση των ενεργειών βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο εξοικονόμηση κατ’ ελάχιστον 30%. Περιλαμβάνονται ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κ.λπ. Το πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις αναμένεται να ανοίξει μετά από αυτό για τις κατοικίες.
Εξοικονομώ και στο Δημόσιο
Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» δεν αποκλείεται να συμπεριλάβει και κτίρια του Δημοσίου. Μιλάμε για ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών και κτιρίων του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ενώ με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα, προβλέπεται αναβάθμιση του οδοφωτισμού.
Το «Εξοικονομώ στο δημόσιο» υπάρχει η εκτίμηση πως θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που επιβαρύνει σήμερα τον κρατικό προϋπολογισμό.
«Εξοικονομώ» για τις οπτικές ίνες
Το Ταμείο Ανάκαμψης φέρνει στη ζωή μας ένα νέο πρόγραμμα. Την εγκατάσταση υποδομών οπτικών ινών σε κτίρια προκειμένου να επιταχυνθεί η υιοθέτηση υποδομής επόμενης γενιάς (next-generation infrastructure) από τους πολίτες. Το πρόγραμμα θα επιδοτεί την εγκατάσταση οπτικών ινών στα υφιστάμενα κτίρια της χώρας, και ειδικά στις μεγάλες πολυκατοικίες, σε μια προσπάθεια περαιτέρω επέκτασης των δικτύων νέας γενιάς, τα οποία προσφέρουν συνδέσεις υψηλής ταχύτητες στο internet.